torstai 6. helmikuuta 2020

YSTÄVYYS SUHTEIDEN SIEMENET ITÄVÄT PIRPANOISSA






Meidän kasvattajien rooli leikeissä on iso. Läsnäolo on välttämätöntä, koska lasten ikä- ja kehitystaso tarvitsee leikin virittäjää, sanoittajaa, opastajaa ja ristiriitatilanteisiin puuttujaa. Näin tuemme samalla muita kehityksen osa-alueita; karkea- ja hienomotoriset taidot, kielenkehityksen ja ajattelun taidot, sosiaaliset taidot, eri aistikanavien harjoittamista. Tällä tavoin toteutamme vasua.



Pirpanoiden Vasupuu joka kasvaa ja kukoistaa


Ryhmämme 2-3 vuotiaiden lasten kaverisuhteet kehittyvät koko ajan, sosiaalisia taitoja opitaan ja harjoitellaan. Ryhmään kuuluminen ja leikkeihin hyväksyminen tuo ilon 
ja onnen tunteita. 

Ystävyyssuhteiden siemenet lähtevät itämään ja opitaan pitkälle elämässä tarvittavia taitoja, joihin ei kuulu pilkka, iva, fyysinen satuttaminen, haukkumasanat. Näille on yhteinen sana KIUSAAMINEN.

Kiusaamisen ennaltaehkäisy on sun ja mun juttu

Viitosvintiöillä on ollut käytössä useiden vuosien ajan PIKI-materiaali. Materiaalin on tehnyt Tiina Haapasalo, Katri Kirkkopelto ja Laura Repo. PIKI-toimintamallin avulla pystytään ehkäisemään ja tunnistamaan kiusaamista. Tavoitteena on lasten vuorovaikutus-ja tunnetaitojen vahvistaminen. 
Tämän kevätkauden aikana Pirpanoiden toimintaan sisältyy PIKI-materiaali. 


Tammikuussa lapset lähtivät tekemään PIKIN kotimetsää, josta muotoutui PIKI- tarinateatterin näyttämö. Kun metsä saatiin valmiiksi, ilmestyi näyttämölle satuhahmo Piki ja hänen ystävänsä Iso.

Pirpanoiden viikko alkaa maanantaisin PIKI-tarinalla, joka luo pohjan viikon eri toimintoihin; yhteiset keskustelut, kädentaidot, jumppatehtävät, leikit ja laulut. 




Koemme todella tärkeäksi että pystymme ennalta ehkäisemään kiusaamista, ettei kukaan tule kiusatuksi eikä kenestäkään tule kiusaajaa. 


Lasse Halme on omistanut laulun Tiina Haapsalolle kannustukseksi kiusaamisen vastustamiseen. Laulun sanat koskettavat, ne ei jätä kylmäksi ketään. 




"Hän kulkee vailla ystävää, hän kulkee allapäin. Hän tuntee suurta ikävää, sen silmistänsä näin. Vain uninalle tietää sen, kuinka häntä kiusataan. Sylissänsä saa lohdutuksen, pääsee jälleen uinumaan. Hän on Pikku Piki onneton, Piki yksin tietää sen, miltä tuntuu olla osaton, Onko koskaan iloinen? Miksi häntä jälleen syrjitään, miksi leikkiin pääse ei. Oli iloinen hän mieleltään, hyvän tuulen päivä vei. Pikku Piki suuren onnen saa kun on uusi ystävä. Nyt ei kukaan kiusaa toisiaan, iloitsemme yhdessä".


Kiusaamiseen ennalta ehkäisyyn meitä velvoittaa niin valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelma kuin oman kuntamme suunnitelma: 


 ”Varhaiskasvatuksessa on kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän nollatoleranssi ja niihin puututaan aina”.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti