keskiviikko 27. helmikuuta 2019





MITÄ OLLAAN TEHTY TÄNÄÄN? LEIKITTY!

Aiheenamme on leikki ja leikkiminen, mitä kaikkea leikkiminen kätkee sisälleen ja osataanko leikkimistä arvostaa. 


Tässä resepti leikkiin; tarvitaan leikkiin kannustajia, leikkiä arvostavia aikuisia, leikin mahdollistajia.

Mitä eikös siihen tarvita leluja, tila jossa leikitään ja tietysti lapset, jotka leikkivät?

Kyllä se on totta, että leikkiin tarvitaan erilaisia välineitä ja tietysti lapsia. Mutta hyvä ja mielekäs leikki ei voi syntyä, jos kannustajat, arvostus ja mahdollistajat puuttuvat. 


Naperoiden ehdottomasti ykkös toimintatapa on LEIKKI, se luo pohjan toiminnalle. Lasten oppimista tuetaan kannustaen ja luomalla myönteinen ilmapiiri leikkiin. 
Leikissä kuunnellaan, katsellaan ja ihmetellään yhdessä. Kielenkehityksen herkkyys ja kehitysvaihe ovat keskeinen kehityksen vaihe ryhmämme lapsilla. Leikissä syntyy luonnostaan puhetta ja leikkimisen aikana nimetään eri asioita ja esineitä. 




Hienomotoriset taidot kehittyvät rakennellessa, kotileikissä ja eri leikkivälineiden nappuloita ja renkaita pyöritellessä tai vaikka autopesulassa, kun mopo pitää pestä harjalla. 





Tärkeää on sallia leikeissä lasten luontainen liikkuminen ja mahdollistaminen, näin tulee harjoittelua monipuolisiin karkeamotorisiin taitoihin. 




Leikkiminen on paras tapa harjoitella vuorovaikutus- ja sosiaalisia taitoja; kuinka toimitaan, kun sama lelu kiinnostaa tai kuka on kotileikissä isä tai äiti, mitä tavaroita otetaan majaleikkiin. 



Entäs mielikuvituksen kehittyminen? Joskus kannattaa antaa lapsille, vaikka pahvilaatikoita ja innostus on kova, kun pahvilaatikot johdattavat mielikuvituksen avulla mielettömiin seikkailuihin. 


Löysimme peda.net/kangasniemi- sivuilta erittäin hyvin leikkiä avaavan kuvan leikkimisestä. Kuvaa kannattaa tarkastella ajan kanssa ja huomioida miten leikkiminen 
kehittää monia eri osa-alueita.



Eikös leikki olekin yksi parhaista oppimisen välineistä? Joten nyt kaikki leikkimään! Naperoissa ainakin leikitään!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti