maanantai 11. maaliskuuta 2019

PROVAKA ETENEE - PROKORTIT ILMESTYVÄT LASTEN ARKEEN

Viime syksyn vanhempainillassa kerroimme Päiväkoti Viitosvintiöiden päässeen mukaan Jyväskylän yliopiston johdolla etenevään PROVAKA-prosessiin, jonka tarkoituksena on tukea lasten sosiaalisia taitoja päiväkodin toimintakulttuuria kehittäen. Idea PROVAKASTA virisi Itä-Suomen alueen LOISTO-verkoston yhteistyössä, jossa allekirjoittanut on ollut mukana. LOISTO on valtakunnallinen Opetushallituksen koordinoima varhaiskasvatuksen kehittämisverkosto. PROVAKASSA siirretään PROKOULU-toimintamallin käytänteitä ja menettelytapoja varhaiskasvatukseen. Itä-Suomen alueella PROVAKASSA on mukana noin 20 päiväkotia eri puolilta Itä-Suomea. Leppävirralta Viitosvintiöt. Prosessi käynnistyi elokuussa 2018 ja jatkuu aina joulukuulle 2019 saakka.

Alkajaisiksi kävimme arvokeskustelun sekä henkilöstön että huoltajien kanssa. Yhteenvedon pohjalta Vintiöiden arvoiksi määriteltiin
  • TURVALLISUUS
  • TASAPUOLISUUS
  • LUOTTAMUKSELLISUUS
  • OSALLISUUS
Prosessin käynnistymisvaiheessa henkilöstölle tehtiin Jyväskylän yliopiston toimesta aloituskysely niiden arjen tilanteiden kartoittamiseksi, joissa koetaan ilmenevän haasteita lasten käyttäytymisessä - useimmiten siirtymä- ja leikkitilanteissa.

Syksyn aikana käynnistyi myös positiivisen palautteen antamisen harjoittelu aikuisten kesken.
PROVAKAA päiväkodissamme ohjaava protiimi ohjeisti harjoittelun kulkua ja menettelytapoja.
Postmarkkerit ja napit ovat olleet kovassa käytössä 😊

Arvokeskustelun pohjalta määrittelimme matriisiin lapsille jatkossa opetettavat käyttäytymistä ohjaavat toimintaohjeet. Protiimi työsti matriisista viitisen eri versiota ennen kuin se jalostui lyhyeksi ja ytimekkääksi versioksi kuten esimerkki, pieni kuvakaappaus, alla osoittaa. Matriisiin on kirjattu 10 lapsille opetettavaa toimintaohjetta niin, että ne kattavat päiväkodin arjen mahdollisimman monipuolisesti. Samat toimintaohjeet koskettavat luonnollisesti myös meitä päiväkodin aikuisia; aikuisille ne on meillä kirjattu työyhteisön pelisäännöiksi. 

Viikolla 11 eli 11.3. alkaen Vintiöiden arkeen ilmestyvät siis prokortit. Harjoiteltava toimintaohje on "tervehdin hymyillen".

Lapset tulevat saamaan toimintaohjeen mukaisesta käyttäytymisestä muistukkeeksi prokortin. Lapset keräävät niitä yhdessä - yhteiseen pottiin. Kun kortteja on kertynyt kussakin ryhmässä tavoiteltu määrä, vietetään yhdessä "mukavuushetki". Mukavuushetken tekemisen lapset saavat toivoa; jotakin normiarjesta poikkeavaa pientä kivaa. Toki positiivista palautetta annetaan muustakin hyvästä käyttäytymisestä, mutta kortin käyttö kohdentuu aina opeteltavaan ja myöhemmässä vaiheessa jo hallussa olevaan, opittuun käyttäytymiseen. Aikuisen tehtävä on huolehtia, että kaikki lapset saavat kortteja päivittäin.

Lisätietoa PROVAKASTA saa henkilökunnalta. Valmista sapluunaa varhaiskasvatuksessa tähän ei ole.

Teemme, kokeilemme, sovellamme PROKOULU-mallin käytänteitä. Tukea saamme yliopistolta ja pro-ohjaajilta naapurikunnasta, jotka jakavat kokemuksiaan ja osaamistaan kanssamme. Vintiöiden pro-ohjaajana toimii Könönpellon koulun rehtori Päivi Malkki, Varkaudesta. Hän on ollut alusta asti kehittämässä PROKOULUA👍

Uskomme kuitenkin, että narauttaen lapsia hyvästä - myönteisesti, positiivisella palautteella ohjaten ja rajoista kiinni pitäen - hyvä tästä tulee. 

Päiväkodin johtajana näen PROVAKAN linkittyvän luontevasti myös uusiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin. Sekä PROVAKA että vasun perusteet haastavat meitä aikuisia tarkastelemaan työ- ja toimintakäytänteitämme; kehittymään ammatillisesti - toimimaan varhaiskasvatuslain ja vasun edellyttämällä tavalla. Muutos teettää töitä ja vaatii itsensä peiliin katsomista eikä tapahdu hetkessä. Tarkoitushan on, että PROVAKA juurtuu osaksi päiväkotimme arjen käytänteitä, vaikka Jyväskylän yliopisto väistyykin vetovastuusta vuoden 2019 lopussa. Toimintaohjeisiin varmasti palataan aina uudelleen ja uudelleen, harjoitellaan aina tarpeen tullen uudemman kerran. Voipa olla, että jossain vaiheessa joudumme tarkastelemaan myös matriisiin nyt kirjattuja toimintaohjeita uusin silmin 😊

Proterkuin
Minna, päiväkodin johtaja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti